Αρχική blog Oδηγός SEO για το blog σας στο Blogger

Oδηγός SEO για το blog σας στο Blogger

770
0
SEO for Blogger

Σε αυτή την ανάρτηση θα επισημάνουμε την τεράστια σπουδαιότητα που έχει η SEO (Search Engine Optimization). Ή πιο απλά στα ελληνικά, Βελτιστοποίηση Μηχανών Αναζήτησης. Ωραία, ξεκινήσατε το blog σας όπως περιγράφουμε εδώ και γράφετε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για το θέμα που επιλέξατε, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός μοναδικού και ποιοτικού blog. Φτάνει αυτό? Όχι φυσικά!

Θα πρέπει αυτό το περιεχόμενο να αναγνωστεί, έτσι ώστε να ξεχωρίσει ανάμεσα στα υπόλοιπα. Το δημιουργούμε, για να εξωτερικεύσουμε ένα ποιοτικό περιεχόμενο, που θα προσελκύσει αναγνωστικό κοινό και θα το κρατήσει πιστό. Έπειτα μπορούμε να κερδίζουμε λεφτά από αυτό. Αν δεν διαβαστεί από κανέναν, δεν νομίζω να υπάρχει περίπτωση να ξεχωρίσει, παρά μόνο για εσάς τους δημιουργούς.

Απαραίτητες ρυθμίσεις στο Blogger

Πιο συγκεκριμένα, αν δημιουργείτε blog στο Blogger, θα πρέπει να κάνετε τις παρακάτω απαραίτητες ρυθμίσεις:

1/ Στην κύρια οθόνη του blog και συγκεκριμένα στις Ρυθμίσεις – Βασικό, θα πρέπει να δώσετε
Τίτλο,
Περιγραφή, η οποία να περιγράφει συνοπτικά το περιεχόμενο του blog μας.
Απόρρητο, θα πρέπει να προσθέσουμε το ιστιολόγιο στις καταχωρήσεις της Google και να μπορούν οι μηχανές αναζήτησης να το εντοπίσουν. Επιλέγουμε “Ναι” και στα δύο.

Blogger SEO settings

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε οτι είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσετε ένα domain name, όπου θα φιλοξενήσετε το blog σας. Πραγματικά αξίζει τον κόπο και είναι σχετικά μικρό το κόστος, δείχνει και σοβαρότητα για κάτι που αγαπάτε. Ετσι θα σας εκτιμήσουν και οι μηχανές αναζήτησης, οι αναγνώστες, τα social media… 🙂 Υπάρχουν πολλοί λόγοι, πιστέψτε με…

2/ Μετά θα πρέπει στις Ρυθμίσεις – Προτιμήσεις αναζήτησης, να βάλετε μια περιγραφή. Αυτό γίνεται, ενεργοποιώντας πρώτα την περιγραφή αναζήτησης με την επιλογή “Ναι”. Η περιγραφή αυτή, θα εμφανίζεται στις μηχανές αναζήτησης κάτω από τον τίτλο του blog σας. Η μέτα-περιγραφή, όπως ονομάζεται, διαμορφώνει τις μέτα-ετικέτες, που είναι πολύ σημαντικές ώστε κάθε σχετική αναζήτηση να εμφανίζει το blog σας. Πρέπει να είναι περιεκτική, με τις κατάλληλες λέξεις, για να θεωρείται επιτυχημένη. Το μήκος της είναι 86 χαρακτήρες αν είναι στα ελληνικά, παρότι γραφει 150.

 Blogger best SEO settings

3/ Επίσης στις Ρυθμίσεις – Προτιμήσεις αναζήτησης είναι καλό να έχετε μια σελίδα και μια ανακατεύθυνση για κάθε περίπτωση που ένας εσωτερικός σύνδεσμος ή ένας σύνδεσμος από εξωτερική πηγή, οδηγεί σε ανάρτηση ή σελίδα που δεν υπάρχει (Error404).

4/ Επόμενο βήμα στις Ρυθμίσεις, είναι να βάλετε robot.txt και sitemap, δηλαδή τον χάρτη. Συγκεκριμένα στο Ρυθμίσεις- Προτιμήσεις αναζήτησης, στην Προσαρμογή robots.txt, θα πρέπει να επιλέξετε “Ναι” και να βάλετε το εξής κείμενο:

User-agent: Mediapartners-Google

Disallow:

User-agent: *

Disallow: /search

Allow: /

Sitemap: http://www.yoursite.gr/feeds/posts/default?orderby=UPDATED

Όπου κοκκινα γράμματα, μην ξεχάσετε να βάλετε το ονομασία του blog σας
Τα μπλε γράμματα αποτελούν το sitemap του blog σας. Αυτό είναι το προκαθορισμένο sitemap, αλλά έχει ένα μειονέκτημα; περιλαμβάνει μόνο τις 25 πιο πρόσφατες αναρτήσεις. Αν θέλετε να τις περιλαμβάνει όλες, εώς 500, αντικαταστήστε το με αυτό: /atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500

Αυτή την διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε και στην πρώτη επιλογή, το Google Search Console, εφόσον όμως έχουμε καταχωρήσει το blog μας, το οποίο εδώ πρέπει απαραίτητα να έχει domain, να ένας ακόμη λόγος να αποκτήσετε domain.

Παρόμοια διαδικασία υποβολής sitemap, θα πρέπει να ακολουθήσετε και στις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης, όπως η Yahoo! στο Bing Webmaster Tools.

Θα πρέπει να δώσετε την ευκαιρία να εμφανιστεί σε αυτούς που το ψάχνουν, μέσω των δημοφιλών μηχανών αναζήτησης, όπως Google, Yahoo κλπ, καταχωρώντας το στο ευρετήριο τους. Έτσι υπάρχει πιθανότητα να δεχθεί επισκέψεις και να ξεχωρίσει ανάμεσα στα υπόλοιπα. Η βασική ιδέα που θα πρέπει να καταλάβετε, είναι ότι περισσότερη επισκεψιμότητα και φανατικό κοινό μπορεί να έχει ένα μέτριο website με πολύ καλές μεθόδους SEO, παρά ένα μοναδικό website χωρίς καθόλου βοήθεια ανίχνευσης του περιεχομένου του.

5/ Είναι σημαντικό να ρυθμίσετε τις προσαρμοσμένες ετικέτες κεφαλίδας. Περισσότερη επεξήγηση για την κάθε ετικέτα και ανάλυση εδώ.

6/ Προχωράμε στις ρυθμίσεις των αναρτήσεων μας και συγκεκριμένα στις Ρυθμίσεις Αναρτήσεων, δεξιά από την κάθε ανάρτηση.
Εκεί θα πρέπει να βάλετε ετικέτες που να να μην είναι πολλές, αλλά να είναι σχετικές με την ανάρτηση. Έτσι θα βοηθήσουν στοχευμένα τις μηχανές αναζήτησης να βρεθεί η ανάρτηση σας σε οποιαδήποτε σχετική αναζήτηση.
Η περιγραφή αναζήτησης επίσης θα πρέπει να περιγράφει συνοπτικά την ανάρτηση σας με τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά. Είναι αυτό που θα ψάξει η μηχανή αναζήτησης συνδυαστικά με τον τίτλο της. Διαφορετικά θα αναζητήσει λέξεις από τις πρώτες γραμμές της ανάρτησης και ίσως τα αποτελέσματα να μην είναι τα καλύτερα δυνατά.
Ο σύνδεσμος της ανάρτησης σας, είναι πολύ σημαντικός επίσης, αντί να γράφει π.χ.  https://www.getincomeonline.gr/2016/11/blog37.html που είναι ο αυτόματος σύνδεσμος που δημιουργείται είναι καλύτερο να δημιουργήσετε εσείς έναν προσαρμοσμένο μόνιμο σύνδεσμο (Permalink)
https://www.getincomeonline.gr/2016/11/seo-guide-blog-blogger.html έτσι ώστε να δίνεται συνοπτική περιγραφή της ανάρτησης, όπως στην εικόνα:

Συμβουλές SEO για τις αναρτήσεις στο Blogger

7/ Δεν θα είναι σωστό να παραλείψουμε την σημαντική βελτιστοποίηση των εικόνων που χρησιμοποιείτε στις αναρτήσεις σας. Θυμηθείτε οτι δεν είναι καλό να χρησιμοποιείτε εικόνες που δεν ανήκουν σε εσάς και βρίσκετε πχ. ψάχνοντας στο Google, αλλά θα πρέπει να είναι πρωτότυπες, δικό σας δημιούργημα. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς γίνεται αυτό εδώ.

Η σημασία του σωστού Template

Απαραίτητο επίσης είναι να επιλέξετε ένα template (Πρότυπο), περισσότερη βοήθεια για τις επιλογή του template εδώ, με τις εξής απαραίτητες προϋποθέσεις:

– SEO friendly
Να είναι φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης. Αυτό σημαίνει να έχει τις προδιαγραφές για την καλύτερη δυνατή παρουσίαση του περιεχομένου του blog, στις αναζητήσεις που πραγματοποιούνται.
-Responsive
Έτσι ώστε να μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε συσκευή, desktop/laptop υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο
-Ευέλικτο στην διάταξη του, ώστε να μπορείτε να φτιάξετε την εικόνα του, όπως εσείς θέλετε.
Να έχει:
Να έχει εκσυγχρονισμένο κώδικα που κάνει το blog σας, προσβάσιμο ευκολότερα και ταχύτερα.
– Να έχει διαθέσιμες θέσεις για διαφήμισεις.
– Να μην είναι υπερφορτωμένο με πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά που βαραίνουν το blog και επηρεάζουν την εμπειρία του επισκέπτη.
-Να έχει κουμπιά και επιλογές πρόσβασης στα κοινωνικά δίκτυα, όπως κουμπιά σύνδεσης στα προφίλ μας, π.χ “Μου αρέσει” για το Facebook για τις αναρτήσεις, επιλογή σχολίων που να είναι συνδεδεμένα με τα κοινωνικά δίκτυα.

Δείτε όλα τα βήματα που περιγράψαμε, σε αυτό το περιεκτικό και πολύ χρήσιμο video:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.