Αρχική στοιχημα Στοίχημα:Τα βασικά

Στοίχημα:Τα βασικά

529
0
Βασικές πληροφορίες για το στοίχημα
Εδώ θα ασχοληθούμε με την έννοια του στοιχήματος και θα εξηγήσουμε κάποιους βασικούς όρους, όσο πιο απλά γίνεται, σαν εισαγωγή για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με το στοίχημα. Το στοίχημα, δεν αποτελεί σίγουρο τρόπο δημιουργίας εισοδήματος, τουλάχιστον όχι όσο οι άλλοι τρόποι που περιγράφουμε στην ιστοσελίδα αυτή. Ο λόγος που ανοίγεται η ενότητα του στοιχήματος και γίνεται αυτή η ανάρτηση είναι, για να μάθετε τις βασικές έννοιες, που είναι απαραίτητες για να κατανοήσετε το sports arbitrage που αναλύουμε εδώ, και που είναι σίγουρο κέρδος. Αν πάλι θέλετε να ασχοληθείτε με το στοίχημα, και τον σωστό τρόπο, μπορείτε να διαβάσετε μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές εδώ.

Τι είναι το στοίχημα
Το στοίχημα είναι όταν ποντάρουμε ένα χρηματικό ποσό σε κάποιο συγκεκριμένο γεγονός αθλητικού αγώνα (ή μη), καθώς θεωρούμε οτι είναι πολύ πιθανό να συμβεί, με σκοπό το κέρδος. Αυτό το γεγονός έχει μια απόδοση (τιμή). Για παράδειγμα, στο παιχνίδι ποδοσφαίρου Ρεάλ Μαδρίτης-Ατλέτικο Μαδρίτης, η στοιχηματική εταιρεία (book) που έχουμε επιλέξει να παίζουμε, προσφέρει την νίκη της γηπεδούχου (Ρεάλ Μαδρίτης) στο 1.60, την ισοπαλία στο 4.20 και την νίκη της φιλοξενούμενης (Ατλέτικο Μαδρίτης) στο 4.80.

Στην ουσία η απόδοση που προσφέρουν οι books σε κάθε γεγονός είναι η αξία του σημείου που προσφέρεται για αγορά, δηλαδή για ποντάρισμα. Εδώ βλέπουμε, ότι όσο πιο πιθανό θεωρεί o book να συμβεί το γεγονός, τόσο πιο χαμηλή η τιμή αυτή, και το αντίστροφο. Δηλαδή ο book βλέποντας πιο πιθανή την νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης, την προσφέρει με μικρή απόδοση, σε μεγαλύτερη απόδοση την ισοπαλία. Ως λιγότερο πιθανό γεγονός και με ακόμα μεγαλύτερη απόδοση το διπλό (νίκη Ατλέτικο Μαδρίτης). Οι εταιρείες (book) που προσφέρουν ένα στοιχηματικό γεγονός, δεν βγαίνουν χαμένες σε καμία περίπτωση, αλλά έχουν μια προμήθεια, την γκανιότα.

Γκανιότα
Η γκανιότα είναι η προμήθεια (η ποσοστό κέρδους) που κερδίζει η εταιρεία (book), ανεξάρτητα πιο θα είναι το αποτέλεσμα. Όσο μεγαλύτερη είναι η γκανιότα, τόσο μικρότερο το κέρδος για τον παίκτη και το αντίστροφο. Ο υπολογισμός της γκανιότας γίνεται ως εξής:

1-1[(1/Τιμή γηπεδούχου) + (1/Τιμή ισοπαλίας) + (1/Τιμή φιλοξενουμένου)]

Ας υπολογίσουμε την γκανιότα στο παραπάνω παράδειγμα:
1-1/[(1/1.60)+(1/4.20)+(1/4.80)]=1-1/[(0.625+0.238+0.208)]=0.067,
επί 100, δηλαδή η γκανιότα είναι περίπου  6.7%

Έτσι λοιπόν, έχοντας ποντάρει 63€ στο 1 (63×1.60=100.8), 24€ στο X (24×4.2=100.8) και 21€ στο 2 (21×4.80=100.8), οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα, έχουμε παίξει συνολικά 108€ και θα πάρουμε πίσω 100.8€. Δηλαδή -7.2 €(6,7% των 108€), όπου τα κερδίζει η εταιρεία ως γκανιότα.

Γενικά, ο σοβαρός παίκτης στοιχήματος οφείλει να δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην γκανιότα, καθώς έτσι εξασφαλίζει μεγαλύτερες αποδόσεις και συνεπώς περισσότερα κέρδη.

Στο στοίχημα συναντάμε επίσης τους όρους:

Value bets
 Είναι στην ουσία η αξία ενός στοιχηματικού σημείου, κατά πόσο δηλαδή οι πιθανότητες να έρθει το σημείο αυτό έχουν αποτυπωθεί στην προσφερόμενη απόδοση. Η πιθανότητα διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες, όπως την δυναμικότητα της ομάδας, την φόρμα, την κατάταξη στην βαθμολογία, προϊστορία κλπ. Οι πιθανότητες πολύ απλά προκύπτουν ως εξής:

Πιθανότητα = 100/Απόδοση

Στο παράδειγμα που χρησιμοποιήσαμε παραπάνω λοιπόν, βρίσκουμε οτι η πιθανότητα να κερδίσει η Ρεάλ Μαδρίτης (1.60). Όπως αποτυπώνεται από την απόδοση είναι: 100/1.6= 62.5%
Αντίστοιχα, η πιθανότητα ισοπαλίας, βάση της απόδοσης, είναι 100/4.2=23.81% και της νίκης της Ατλέτικο Μ. είναι 100/4.8=20.83%.
Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η στοιχηματική εταιρεία εκτιμά αυτές τις πιθανότητες, αφού δίνει αυτές τις αποδόσεις. Είναι αυτή η πιθανότητα αρκετή για να στοιχηματίσετε? Αυτό είναι δική σας εκτίμηση, αυτό που ψάχνετε είναι να είναι υπερτιμημένη απόδοση. Μπορεί αυτόν τον άσσο να τον εκτιμάτε  πιθανό να έρθει πάνω από 70%, άρα δεν αξίζει να το παίξετε. Αν όμως νομίζετε ότι ο άσσος έχει το πολύ 50% πιθανότητα, τότε το 1.60 του άσσου αξίζει, είναι value bet.

Asian Bets-Handicaps
 Είναι τα στοιχήματα που προσφέρονται με κάποιο handicap, αποκλείουν το σημείο της ισοπαλίας. Είναι δημοφιλή καθώς έχουν ευνοϊκότερους όρους για τον παίκτη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Εάν σας ενδιαφέρει το στοίχημα, διαβάστε επίσης, κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε:

Bets: Ό σωστός τρόπος στοιχηματισμού

Εάν θέλετε να βγάλετε σίγουρο κέρδος από το στοίχημα, χωρίς να ρισκάρετε, διαβάστε:

Sports Arbitrage

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.