Αρχική blog Δωρεάν blog με WordPress

Δωρεάν blog με WordPress

604
0
Wordpress logo

H πλατφόρμα WordPress είναι μια πολύ διάσημη πλατφόρμα που δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Είναι μια πολύ καλή περίπτωση για να φτιάξουμε το blog μας. Πρόκειται για ένα ανοικτού κώδικα λογισμικό, που δημιουργεί ένα Content Management System (CMS). Πολύ απλά, ένα σύστημα να διαχειριζόμαστε περιεχόμενο. Αυτό από μόνο του δίνει απεριόριστες δυνατότητες, καθώς μπορούμε να δημιουργήσουμε από ένα απλό προσωπικό blog, μέχρι ένα πλήρως παραμετροποιήσιμο website με πολλά χαρακτηριστικά.

Μπορούμε να δημοσιεύσουμε κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο, να επιλέξουμε το κυρίως θέμα, να προσθέσουμε πρόσθετα (plugins), να ορίσουμε διαχειριστές, να φτιάξουμε forum κ.α. Και όλα αυτά, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να ξέρουμε απο προγραμματισμό. Πάμε να δούμε πως γίνεται.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν δύο εκδόσεις του WordPress: το wordpress.org και το wordpress.com. Η κύρια διαφορά τους είναι στην ελευθερία επιλογών και κατά συνέπεια στα κόστη.

wordpress.com

Με την wordpress.com μπορείτε μέσα σε λίγα λεπτά να δημιουργήσετε το δικό σας blog. Το όνομα του θα είναι www.onoma.wordpress.com, με το όνομα που θα επιλέξετε και θα φιλοξενείται δωρεάν για πάντα. Επιπλέον θα έχετε όλες τις αναβαθμίσεις, backups και ρυθμίσεις ασφαλείας αυτόματα. Και απο εδώ και πέρα αρχίζουν οι περιορισμοί. Ο αριθμός των θεμάτων που θα μπορείτε να επιλέξετε θα είναι περιορισμένος και η ποιότητα μπορεί να μην σας ικανοποιεί. Σίγουρα δεν θα μπορείτε να το παραμετροποιήσετε, όπως ακριβώς θέλετε. Ο χώρος αποθήκευσης είναι επίσης περιορισμένος, μεχρι 3GB και δεν μπορείτε να βάλετε πρόσθετα (Plugins).

Eπίσης θα έχετε υποχρεωτικά τις διαφημίσεις τους, ενώ έσεις δεν μπορείτε να βάλετε δικές σας κερδίζοντας, μέχρι να πιάσετε 25,000 επισκέψεις/μήνα. Μπορείτε βέβαια, αν θέλετε, να αναβαθμίσετε πληρώνοντας για κάποιες επιπλέον επιλογές όπως αν θέλετε να έχετε δικό σας domain, να μην έχετε περιορισμούς στο σχεδιασμό, να έχετε μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης, premium θέματα και όλα τα χαρακτηριστικά που βλέπετε στον πίνακα παρακάτω:

Βλέπετε ότι με ετήσιο κόστος 38,88€ στο Personal, 99€ στο Premium και 299.04€ στο Business μπορείτε να έχετε πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά.

wordpress.org

Το wordpress.org είναι η απόλυτη ελευθερία επιλογών. Είστε κύριος του εαυτού σας. Είναι κατάλληλο για αυτούς που θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του blog/website τους. και αυτό γιατί η πλατφόρμα είναι δωρεάν, αλλά θα πρέπει εσείς να το φτιάξετε από την αρχή και να κάνετε όλες τις ρυθμίσεις. Καλά, μην φανταστείτε ότι πρέπει να αφιερώσετε μέρες μόνο για να το στησετε, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Αφού κατεβάσετε δηλαδή δωρεάν το WordPress στον υπολογιστή σας θα πρέπει να το φτιάξετε,  έχοντας την ελευθερία να επιλέξετε από τα χιλιάδες δωρεάν ή πληρωμένα θέματα που κυκλοφορούν και τα πρόσθετα (Plugins), σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας. Μετά θα πρέπει να το ανεβάσετε στο internet, βρίσκοντας το όνομα που θα έχει το blog/website, κατωχυρώνοντας ένα domain name και τον χώρο που θα φιλοξενείται, ώστε να είναι πάντα ορατό στο internet. Μερικές εταιρείες προσφέρουν ως πακέτο τα δύο αυτά μαζί.

Ποιό να διαλέξω?

Και το ερώτημα που δημιουργείται εύλογα, αν δεν επιλέξετε το δωρεάν που αναφέραμε, είναι το εξής: Ωραία να πληρώσω ένα μικρό ποσό, αλλά ποιά έκδοση να επιλέξω από τις δύο?

Εδώ προτείνουμε αδιαμφισβήτητα το wordpress.org. Το wordpress.com είναι για αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν καθόλου, ανεβάζοντας απλά αναρτήσεις, χωρις προσδοκία για να το φτιάξουν όπως αυτοί θέλουν, κάτι πιο σοβαρό απο το οποίο θα μπορούσαν στο μέλλον να βγάζουν χρήματα. Ακόμα και οι αναβαθμίσεις που γίνονται για να παραμένει επίκαιρο, δεν συγκρίνονται συνολικά με τις δυνατότητες που προσφέρει το wordpress.org.  Θα πρέπει βέβαια όπως είπαμε, να πληρώσετε domain και φιλοξενία (hosting).

Προτείνουμε τις πολύ καλές Bluehost, που πρoτείνεται επίσημα και από την WordPress, την Hostgator και φυσικά την εταιρεία Papaki που μπορείτε να έχετε και Managed WordPress, καλύπτωντας το πρόβλημα της διαρκούς ενασχόλησης σας με την ενημέρωση των τεχνικών απαιτήσεων και μένοντας στο δημιουργικό. Περισσότερα γι’ αυτό εδώ.
Ας υπολογίσουμε λοιπόν πόσο θα μας κοστίσει αρχικά, μια αξιοπρεπής έκδοση ενός blog:

-10-15€/ έτος η κατoχύρωση ένος domain.
-3,95€/μήνα ή 47,4€/έτος η φιλοξενία (hosting) βασιζόμενοι στις τιμές τις BlueHost, που συμπεριλαμβάνουν στην τιμή αυτή και domain!

Me 57€ τον χρόνο λοιπόν, έχετε ένα αξιοπρεπέστατο website/blog το οποίο μπορείτε να διαμορφώσετε όπως επιθυμείτε. Αν πηγαίνει καλά, ίσως βγάζετε και λεφτά. Τότε, μπορείτε αν θέλετε, να αναβαθμίσετε, αγοράζοντας ένα Managed WordPress πακέτο, με επιπλέον κόστος. Έτσι, δεν θα ασχολείστε και πολύ με τα τεχνικά θέματα, όπως ασφάλεια κλπ..

Δεν αξίζει?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.