Αρχική eshop Δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop)

Δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop)

764
0
Δημιουργία eshop

Στις μέρες μας, το φυσικό κατάστημα συναντά μεγάλες δυσκολίες στην λειτουργία του και είναι πάρα πολλοί οι κίνδυνοι που πρέπει να προσέξει κανείς. Το περιθώριο κέρδους, είναι μικρό για να πεις οτι κερδίζεις, με τα τόσα έξοδα που χρειάζονται για την λειτουργία του. Δυστυχώς νομίζω πλέον το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι πιο προσοδοφόρο, στην προσπάθεια να μειωθούν τα κόστη. Εξάλλου, είναι ένα είδος καταστήματος που εξυπηρετεί καλύτερα και τους υποψήφιους αγοραστές, καθώς λειτουργεί συνεχώς. Επίσης, επιβάλλεται και για κάποιον που έχει φυσικό κατάστημα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας στις μέρες μας, να επεκτείνει τις δραστηριότητα του, δηλώνοντας την παρουσία του και στο διαδίκτυο, στην προσπάθεια του να βρει περισσότερους δυνητικούς πελάτες.

Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να ακολουθήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση μια ατομικής επιχείρησης και τις υποχρεώσεις για κοπή τιμολογίων και πληρωμής ΦΠΑ, αφού συμβουλευτεί έναν λογιστή. Εμείς στην ανάρτηση αυτή, θα ασχοληθούμε με το τι χρειάζεται και το κόστος, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει στο διαδίκτυο. Για τα υπόλοιπα διαδικαστικά, καλό θα ήταν, όπως είπαμε, να ρωτήσετε έναν λογιστή.

Τα 3 σημαντικά στοιχεία που πρέπει να κάνετε, για να φτιάξετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, είναι τα εξής:

1. Domain Name

Όπως περιγράφουμε στην ανάρτηση για απόκτηση domain name, θα πρέπει να κατοχυρώσετε ένα όνομα χώρου, προκειμένου το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, να έχει πιο επαγγελματικό χαρακτήρα. Είναι απαραίτητο, γιατί είναι το όνομα του καταστήματος σας, η ταυτότητα του, πάνω στην οποία θα χτίσετε ένα brand name. Η επιλογή της κατάληξης (TLD), γίνεται για να χαρακτηρίσει την χώρα προέλευσης της επιχείρησης ή την αγορά, που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης να πραγματοποιήσει τις πωλήσεις του.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι κάποιος εκτός της αγοράς αυτής δεν μπορεί να αγοράσει. Αλλά είναι λογικό για παράδειγμα να επιλέγεται η κατάληξη .gr, για ένα κατάστημα που γίνεται στην Ελλάδα, είναι στα ελληνικά και στοχεύει στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Συνήθης είναι επίσης και η κατάληξη .eu, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κατάληξη .com χρησιμοποιείται κυρίως, όταν στοχεύεται η αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Γενικά υπάρχουν πολλές καταλήξεις και συνεχώς βγαίνουν περισσότερες, δεν θα έχετε πρόβλημα σε αυτό. Το καλό είναι ότι, η τιμή του domain name δεν είναι ακριβή και κυμαίνεται από 8 εώς 12 ευρώ το έτος.

2. Φιλοξενία (Hosting)

Tο ηλεκτρονικό κατάστημα, μετά το “στήσιμο” του, θα πρέπει να φιλοξενείται από κάποιον διακομιστή (server). Είναι πολύ σημαντικό να επιλεγεί αξιόπιστη εταιρεία με συγχρονους servers. Έτσι διασφαλίζεται η ταχύτητα, η αδιάλειπτη λειτουργία του eshop και αντίγραφα ασφαλείας backup. Επίσης θα πρέπει να έχουμε φιλικό και εύχρηστο περιβάλλον, ώστε να μην απαιτούνται τεχνικές γνώσεις που δεν έχουμε. Ετσι δεν καταναλώνουμε χρόνο και επιπλέον χρήμα χωρίς ουσιαστικό λόγο. Και όλα αυτά τα θέλουμε σε λογικές φυσικά τιμές, σκοπός είπαμε είναι να μειώσουμε το κόστος.
Υπάρχουν πολλές εταιρείες που το κάνουν αυτό, όπως η BlueHost (ειδικά αν χρησιμοποιήσετε WordPress), η HostGator, η GoDaddy, και πολύ καλές ελληνικές η Papaki και η TopHost. Στις πιο πολλές, μπορείτε να αγοράσετε domain και hosting ταυτόχρονα. Η τιμή ποικίλει, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά. Εξαρτάται από το αν θα είναι shared ή dedicated o server που θα φιλοξενεί το website σας, του χώρου και e-mail που θα δικαιούστε, της ταχύτητας κ.α.. Το κόστος ανά μήνα που μπορούμε να βρούμε είναι από 5 εώς πολλές εκατοντάδες ευρώ. Πιστεύω όμως ότι με 5-20 ευρώ, καλύπτεστε αρχικά για ένα μικρό ή μέσο κατάστημα, Δείτε πιο αναλυτικά τις καλύτερες εταιρείες hosting.

3. Η κατασκευή του website

H δημιουργία του website βασικά ξεκινάει από το πόσο μεγάλο θέλουμε να είναι. Επίσης σημαντικό είναι η πληθώρα των χαρακτηριστικών που θέλουμε να συμπεριλαμβάνει και σε ποιες αγορές να κινείται. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Η βάση του διαδικτυακού τόπου του καταστήματος, είναι η πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του. Υπάρχουν οι διάσημες πλατφόρμες για blogging Blogger, WordPress  και μετά η Joomla.Υπάρχουν τρεις τρόποι να φτιάξετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα:

Δωρεάν

Μπορείτε να κάνετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μέσω της της διάσημης πλατφόρμας Blogger που είναι κυρίως για blogs. Ειδικά εάν είστε στα πρώτα σας βήματα και θέλετε να πειραματιστείτε με λίγα προϊόντα, είναι ότι πρέπει για εσάς. Απλά θα πρέπει να φτιάξετε μερικές ρυθμίσεις σαν να φτιάχνετε ένα blog, όπως σε αυτό το βίντεο. Θα χρειαστεί επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα Πρότυπο (Template) που είναι ειδικά για eshop και να το τοποθετήσετε με αυτόν τον τρόπο. Γενικά οι ρυθμίσεις δεν είναι πολλές και θα μπορείτε να έχετε το κατάστημα έτοιμο μέσα σε λίγα λεπτά.

Μέσω πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου eCommerce

Οι πλατφόρμες αυτές, είναι μια πολύ καλή λύση γιατί εξειδικεύονται στην κατασκευή και έχουν σχετικά μικρό κόστος. Είναι γενικά θα μπορούσαμε να πούμε, ο καλύτερος συνδυασμός ποιότητας-τιμής. Δεν νομίζω ότι για ένα μέσο κατάστημα χρειάζεστε κάτι παραπάνω από αυτά που προσφέρουν και στα χαρακτηριστικά και στις υπηρεσίες. Το κόστος τους κυμαίνεται από 7-299 ευρώ/μήνα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά. Μάλιστα, αν αποφασίσετε να τις χρησιμοποιήσετε, δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε και φιλοξενία hosting. Και αυτό γιατί προσφέρεται μέσα στα χαρακτηριστικά τους και σε μερικά μπορείτε να αποκτήσετε και domain. Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη λύση, καθώς προσφέρει όλα αυτά που χρειάζεστε, σε ένα πακέτο. Περισσότερη ανάλυση για τις καλύτερες πλατφόρμες eCommerce μπορείτε να δείτε εδω.

Μέσω εταιρείας που ειδικεύεται στην κατασκευή e-shop

Αυτές οι εταιρείες ενδείκνυνται για μεγάλο ηλεκτρονικό κατάστημα που θέλει πλήρη παραμετροποίηση και έχει υψηλές απαιτήσεις. Και λέμε υψηλές γιατί και οι τιμές θα είναι υψηλές, ξεκινώντας από 500 τουλάχιστον ευρώ και φτάνοντας πολλές χιλιάδες! Αλλά όμως δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε με τίποτα άλλο εκτός από την τοποθέτηση των προϊόντων. Η κατασκευή μπορεί να γίνει, είτε χρησιμοποιώντας κάποια από τις πλατφόρμες που αναφέραμε WordPress  ή Joomla, με έτοιμα προκατασκευασμένα Πρότυπα (Templates)  αλλά μπορεί και με σαφώς μεγαλύτερο κόστος να γίνει από την αρχή με γλώσσα προγραμματισμού HTML, με διάρκεια από 2-5 εβδομάδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.